CURSES PER MUNTANYA

El pirinencs Josep Miret i Sílvia Puigarnau, medalles de plata a la trail HOKA Val d'Aran by UTMB

La VDA es cancel·la per una tempesta elèctrica que va descarregar molta aigua sobre tota la Val d'Aran.
Josep Miret Val d'Aran
photo_camera Josep Miret va aconseguir medalla de plata a la trail HOKA Val d'Aran by UTMB / @aranbyutmb

La Val d’Aran by UTMB 2024 va arrencar dimecres passat 3 de juliol a les 10.00 hores amb el començament del lliurament de dorsals i l'obertura de l'Ultra-Trail Village, la principal novetat del qual va ser que va concentrar la sortida de la VDA, i l'arribada de totes les distàncies, per oferir una millor experiència al corredor, acompanyants i públic en general.

A la tarda, a les 17:00, al poble de Tredós es va celebrar la segona edició de la TR2, una cursa que va néixer el 2022 per i pels voluntaris de l'esdeveniment, que en aquesta edició han estat més de 550.

Víctor de l'Àliga i Inés Astrain es proclamen vencedors de la PDA

La PDA va arrencar el dijous 6 de juliol a les 7:00 des del poble de Salardú. Amb tots els dorsals esgotats en tan sols 20 dies, 1.707 corredors van agafar la sortida, 306 dones i 1.401 homes.

Després de 51,5 km amb 3.100 metres de desnivell positiu, i 3.400 metres de desnivell negatiu, a causa de la modificació del recorregut que va haver de realitzar-se per l'acumulació de neu a Còth de Pòdo, Víctor de l'Àguila va ser el primer a arribar a Vielha i creuar l'arc de meta, a les 05:00:29. Just darrere seu va arribar el corredor portuguès André Rodrigues, que va parar el crono en 05:00:29. Va completar el podi Daniel Castillo, setè a la mateixa distància l'any passat.

HOKA Val d'Aran 2024 1
Els corredors Josep Miret i Silvia Puigarnau van aconseguir medalla de plata a la trail HOKA Val d'Aran by UTMB / @aranbyutmb

A la categoria femenina Inés Astrain va ser la més ràpida, amb un temps de 06:12:02. “Somiava una carrera així, la meva primera cursa By UTMB®. M'he marcat jo a mi mateixa el temps, i n'he gaudit un munt, fins a l'última baixada, quan m'han dit que Gisela estava a tres minuts”, va indicar la corredora de Pamplona. Gisela Carrión va aconseguir el segon lloc parant el crono en 06:14:58. “M'havia proposat un objectiu que m'agradara molt i he triat aquest. He viscut molt aquí i la Val d’Aran és molt especial per a mi”, va assenyalar la catalana. Marta Pérez Maroto va ser tercera, amb un temps de 06.22.29.

Luke Grenfell-Shaw i Allison Baca són els més ràpids de la CDH

Després de la PDA, divendres va tocar el torn a la CDH. A les 6 del matí, 888 corredors es van congregar al Carrèr Ressèc de Les. 631 homes i 257 dones disposats a fer front a un recorregut de 110 quilòmetres, amb 6.400 metres de desnivell positiu i 6.050 metres de desnivell negatiu, per les parts més salvatges i altes de la Val d’Aran.

Amb un temps de 12:05:03, Luke Grenfell-Shaw (849 UTMB Index) va ser el primer a tocar la campana. “El meu germà va morir fa 5 anys. No importa el mal que ho hagi passat allà dalt, al meu cap només pensava en John. Ell m'ha donat forces per continuar”, va indicar el britànic.

HOKA Val d'Aran 2024 2
Sílvia Puigarnau va aconseguir la medalla de plata a la trail HOKA Val d'Aran by UTMB / @aranbyutmb

En segona posició ha entrat Andreu Simón (897 UTMB Index), guanyador de la CDH el 2022, aturant el crono en 12.31.08. Finalment, ha tancat el podi la sorpresa de la jornada, com ell mateix ha indicat, el basc Goar Lopetegui (831 UTMB Index), amb un temps de 12.41.51.

A la categoria femenina, Allison Baca (732 UTMB Index) tenia molt clar des del principi que a HOKA Val d'Aran by UTMB venia a guanyar. La corredora de Colorado no va tenir rival i va dominar la cursa de principi a fi sent la més ràpida a arribar a meta, en 14:44:51, i classificant-se onzena a la general. “Ha estat increïble, una carrera molt bona. El dia ha estat molt llarg. M'he sentit molt bé 60 quilòmetres, ia partir d'aquí només mirava el rellotge. Però ha estat arribar aquí i ser feliç!”, va afirmar.

Silvia Puigarnau (689 UTMB Index) va arribar en segon lloc, completant la CDH en 15.44.03. Tancava el podi una gran assídua a HOKA Val d'Aran by UTMB, la basca Maite Maiora (754 UTMB Index), quarta en aquesta mateixa distància l'any passat, i primera de la PDA el 2022 amb un temps de 15:44:03 .

La VDA es cancel·la per climatologia adversa

Davant la mirada de centenars d'espectadors congregats a l'Ultra-Trail Village de Viella, divendres a les 16.00 hores 654 valents van prendre la sortida per enfrontar-se als 156 quilòmetres i 9.300 metres de desnivell del recorregut alternatiu de la VDA, modificat a causa a la previsió de condicions meteorològiques molt adverses.

HOKA Val d'Aran 2024 3

Cap a les 23:00 hores de la nit una tempesta elèctrica que va descarregar molta aigua sobre tota la Val d'Aran va obligar la Direcció de Carrera a cancel·lar la cursa i evacuar els corredors d'aquesta distància, als quals es va convidar a participar a l'EXP, la cursa de 32 quilòmetres que es faria diumenge. Els participants van obtenir Running Stones depenent del punt en què van ser neutralitzats. A més, es va fer entrega de premis als cinc primers homes i dones de la classificació general, i als primers per categoria.

Pablo Bautista i Mireia Pons s'emporten l'EXP

Diumenge va ser el torn de l'EXP 32 quilòmetres, una cursa que va néixer el 2023, amb un recorregut circular amb sortida i arribada a Vielha, i uns 2.000 metres de desnivell positiu, i en què van participar 888 corredors, 257 dones i 631 homes.

Pablo Bautista, guanyador de la passada edició, va repetir podi creuant la meta en un temps de 02.54.23. “Tenia moltíssimes ganes de tornar. Vaig venir a la Val d'Aran l'any passat i em vaig enamorar d'aquest lloc”, va indicar el corredor. El van seguir Josep Miret i Yoel de Paz, que van entrar junts a meta, parant el crono en 02.57.00.

A la categoria femenina Mireia Pons, tercera el 2023, va ser la més ràpida, realitzant el recorregut en 02:54:23. Maeva Danois va ser segona, amb un temps de 03:31:54, i Moana Lilly Kehres va completar el podi a 03:33:43.