FIRA DE SANT ERMENGOL

El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, inaugurarà la Fira de Sant Ermengol

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, inaugurarà la Fira de Sant Ermengol / @agriculturacat
L'acte d'inauguració tindrà lloc el dissabte 19 d'octubre a la Sala de Plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, inaugurarà la Fira de Sant Ermengol. L'acte tindrà lloc el dissabte 19 d'octubre a la Sala de Plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

El principal atractiu de la Fira de Sant Ermengol és la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que reuneix productors de formatge d’arreu del Pirineu català, aragonès, basc, navarrès i francès. És una de les fires formatgeres més reconegudes del país, on els visitants poden tastar i comprar una àmplia varietat de formatges artesanals, així com participar en tastos guiats i altres activitats relacionades amb el món formatger.

A més dels formatges, la fira compta amb un ampli mercat multisectorial que inclou parades de productes artesanals, alimentació, roba i altres articles, a més de ser un punt de trobada per a exposicions de maquinària agrícola, vehicles i altres sectors. També es fan activitats culturals i lúdiques, com espectacles tradicionals, cercaviles, tallers i espais dedicats als infants.

La Fira de Sant Ermengol és molt més que un mercat; és una celebració de les tradicions i el patrimoni de l’Alt Pirineu, atraient tant a visitants locals com a turistes interessats en descobrir els sabors, l’artesania i la cultura de la zona. Amb segles d’història, aquest esdeveniment s’ha consolidat com una cita clau al calendari festiu de la Seu d’Urgell.

Una fira mil·lenària

L’any 1048 se cita per primera vegada la fira de la Seu d’Urgell, considerada la primera fira documentada a la península Ibèrica. En aquell moment, la fira se celebrava per la Marededéu d’Agost i tenia un retorn per Sant Miquel de Setembre. La ubicació de la ciutat, al mig del Pirineu i en un important nus de comunicacions, és fonamental per entendre aquest dinamisme econòmic en el segle XI. Ja uns anys abans de la fira es troba documentat també el mercat de la ciutat.

No sabem en quin moment es va començar a celebrar la fira per Tots Sants. L’any 1370, per evitar la coincidència de dates amb la de Puigcerdà, que també començava per Tots Sants, el rei Pere el Cerimoniós va autoritzar que la fira de la Seu s’iniciés per Sant Simó i Sant Judes, el 27 d’octubre, una data i una denominació que s’acabarien consolidant.

L’interès per mantenir i promoure les fires es va mantenir durant segles. El 1452 el rei Alfons el Magnànim va concedir un privilegi per a fer la fira dos cops l’any, per una durada de vuit dies, després de Pasqua i després de Sant Joan respectivament. Més endavant, a les Corts de Montó de 1542, es va obtenir un nou privilegi de l’Emperador Carles per celebrar dues fires durant vuit dies cada una, una per Carnestoltes i una altra novament per Sant Simó i Sant Judes.

Sembla que durant segles es van mantenir les dues fires, a la primavera i a la tardor. El 1862, la nova fira de bestiar que se celebrava el primer diumenge de Quaresma es va traslladar al cap del Passeig en lloc del Firal, ja que era un lloc més cèntric, tot i que el 1915 es va acordar celebrar-la novament al Firal. En tot cas, la fira de tardor es va mantenir, i la proximitat de les dates va fer que es conegués amb el nom de Fira de Sant Ermengol, patró del bisbat, la festivitat del qual se celebra el 3 de novembre. La dita popular manté viva aquesta denominació: “Per Sant Ermengol, la fira es mou!”.

Fira de Sant Ermengol 2022 2

27 anys de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu

L’especialització de la fira en la producció local de qualitat ja s’havia intentat en altres ocasions: les mostres de fruita, especialment de pomes, anaven en aquesta direcció des de 1965, però no van tenir continuïtat. Trenta anys més tard, el 1995, la complicitat entre administracions i productors va fer possible la reconversió ideada per en Salvador Maura: una mostra de formatges artesans del Pirineu, amb concurs, venda, degustació i jornades formatives.

Aposta per la programació cultural

La mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell enguany aposta per ampliar la programació cultural amb l’objectiu de posicionar la capital alturgellenca en aquest àmbit. D’aquesta manera, del 15 al 17 d’octubre, els dies previs al cap de setmana del certamen, s’estrenarà un nou cicle d’activitats que combinen el cinema i la gastronomia.

Una imatge de la Fira de Sant Ermengol de l'any passat / @firastermengol

Aquest consistirà en la projecció de diversos documentals que posen en relleu la importància que té l’activitat ramadera per al territori, amb posteriors debats, tasts de formatges i demostracions de cuina. A més, una altra de les principals novetats d’enguany és el canvi d’ubicació de les parades de la 30ª Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que ocuparan el passeig Joan Brudieu, al centre de la ciutat.