FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS

La 13a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus programa més d'una cinquantena de concerts de 24 grups

La inauguració anirà a càrrec d'Hirundo Maris i Noctes Cor de Cambra amb 'El Cant de la Sibil·la i la Balada del Somni'
ea991862-61b9-4237-99a0-d37b3d4e56ad
photo_camera Hirundo Maris – amb Arianna Savall – inaugurarà la 13a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) / @Festival_FeMAP

La 13a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ha programat més d'una cinquantena de concerts de 24 grups diferents com Duo Sostenuto, Sfere Vocali, Phaedrus o Vandalia, entre d'altres. El festival se celebrarà entre el 5 de juliol i el 25 d'agost en 40 municipis repartits entre els Pirineus, Andorra i Catalunya del Nord. Com a novetat s'incorporen Campdevànol, Planoles, Peramola i el Pont de Suert, mentre que en surt Ripoll perquè el FeMAP no veu compatibles les polítiques del seu equip de govern local i els valors del festival. La inauguració anirà a càrrec d'Hirundo Maris – amb Arianna Savall – i Noctes Cor de Cambra, que interpretaran 'El Cant de la Sibil·la i la Balada del Somni' a la Catedral de la Seu d'Urgell.

La programació de la 13a edició del FeMAP comptarà amb un total de 54 concerts repartits en diferents ubicacions Pirineus, Andorra i Catalunya del Nord. Hirundo Maris i Noctes Cor de Cambra seran els encarregats d'obrir el festival el 5 de juliol amb una actuació a la Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, seguida els dos dies posteriors de dues actuacions més a Puigcerdà i Riner. Els músics oferiran un programa centrat en dues peces que provenen de l'edat mitjana, però que han estat cantades i han perdurat al llarg dels segles.

A partir de llavors i fins el 25 d'agost la proposta estarà farcida de noms com Duo Sostenuto, que actuarà el 6 i 7 de juliol a Tragó i Llarvén; Sfere Vocali, que ho farà a Bagà i Pesillà de la Ribera el 12 i 13 de juliol; o The Charter Choir of Homerton College, que visitarà Tremp i Sant Feliu de Pallerols el 13 i 14 de juliol. El 17, 18 i 19 de juliol serà el torn de Phaedrus, el 19 i 20 del Joven Coro de Andalucía i el 15 i 16 de Vandalia, que visitarà Planoles i Isona.

Tamar Lalo, Barrocotout, Jota Martínez Ensemble, Fortepiano Ègara Trio i Música Trobada acabaran de complementar les cites de finals de mes. A partir de l'agost serà el torn de Marta Mathéu (2,3 i 4 a Organà, Berga i Riner) o Thaleia Ensemble (els mateixos dies a Palaldà, Sant Joan de les Abadesses i Bellestar). Dichos Diabolos, Cantoría, Na Rota do Peregrino, Marisa Martins i Rafael Bonavita, Ludovice Ensemble, Veterum Mvsicae, Il Maniatico Ensemble, L'Atzavara i The Rare Fruits Council completen l'agenda.

Finalment, la clausurà del festival anirà de la mà de Vespres d'Arnadí, que actuarà el 24 i 25 d'agost a Escalarre i Camprodon, presentant 'Nel profondo cieco mondo', un concert amb obres d'A.Vivaldi i D.Terradellas que posarà punt final a pràcticament dos mesos de trobades musicals arreu del territori.

Un festival consolidat

El director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, ha explicat aquest dimecres que es tracta d'un festival que compta amb una bona rebuda i que al llarg dels darrers anys ha mantingut el seu públic gràcies a diversos trets característics, com per exemple "la proximitat". "Ha anat creixent i crec que en l'actualitat podem parlar d'un festival consolidat, sempre que vagi acompanyat d'un suport institucional", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha recordat que l'any passat van passar pels concerts un total de 5.000 persones. "Al Pirineu hi ha 75.000 habitants, amb Andorra potser s'arribaria a uns 150.000. És una xifra important tenint en compte la quantitat de població", ha afegit. Dutrèn també ha aprofitat la presentació per donar la benvinguda als nous municipis: Campdevànol, Planoles, Peramola i el Pont de Suert, mentre que ha recordat que n'han marxat quatre, tres per diversos motius i un de molt concret.

És el cas de Ripoll, del qual ha apuntat que el festival s'ha desvinculat per no compartir els mateixos valors. "Tenen una política clarament xenòfoba i no ens sentiríem còmodes. Ens interessa ser com més municipis, millor, però també preferim renunciar perquè hi ha certes coses que, des del nostre punt de vista, hem de combatre", ha conclòs.

Més enllà de la programació musical

Finalment, més enllà de la programació musical el FeMAP continua apostant pels anomenats 'Concerts amb Gust' i les activitats complementàries. Ambdues iniciatives estan incloses en la compra de l'entrada. Aquest any hi haurà un total de quatre degustacions després de les actuacions als municipis de Llívia, Sort, Tremp i La Seu d'Urgell.

A més, hi haurà una important oferta d'activitats complementàries que es realitzaran prèviament als recitals, com per exemple, visites a esglésies, museus locals, passejades naturalistes o altres rutes turístiques pels municipis.

Altrament, el FeMAP social, el programa social del Festival que apropa la música a les persones més vulnerables o amb dificultats per accedir a la cultura, oferirà aquest estiu 22 concerts adaptats a les necessitats dels tres col·lectius: el de la gent gran, el de la salut mental i el de la diversitat funcional.