FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

El Dansàneu recorda la figura de Salvador Puig Antich, l'últim pres polític executat a Espanya al garrot vil

Presentació del llibre "Salvador Puig Antich, cas obert" del periodista Jordi Panyella / Rut Solé
Entre les diverses activitats, hi destaquen la presentació del llibre 'Salvador Puig Antich, cas obert', del periodista Jordi Panyella; un concert en viu; interpretacions teatrals i la projecció del film Salvador, de Manuel Huerga

El Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, ha celebrat aquest diumenge una diada dedicada a la figura de Salvador Puig Antich, un dels màxims referents de l’antifranquisme a Catalunya. Ho fa fet de la mà del Memorial Democràtic, institució encarregada d’encapçalar les commemoracions que enguany el Govern ha impulsat arreu del país per reivindicar el 50è aniversari de l’assassinat.

A través de diferents propostes divulgatives i activitats molt plurals, l’objectiu és plantejar als assistents una immersió històrica al llegat del jove Puig Antich, executat el 1974 amb garrot vil a la presó Model de Barcelona. Montserrat i Carme Puig Antich, les germanes, hi han estat presents i han tingut un rol protagonista en el transcurs de les activitats. “És un testimoni que irradia amb força des del fons de la història fins a les noves generacions: Salvador els hi ensenya, i ens ensenya a totes i a tots, el valor de la lluita i de les conviccions profundes com a motors del canvi social”, va destacar la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, en el marc de la jornada.

L'autor del llibre Salvador Puig Antich, cas obert, Jordi Panyella, i la consellera Ubesart./ govern.cat

En aquest sentit, el tret de sortida ha estat la presentació del llibre Salvador Puig Antich, cas obert, del periodista Jordi Panyella. Una obra centrada en les proves que demostren les irregularitats en el procés judicial de Puig Antich, i que el van conduir a la pena de mort. Tal com va apuntar la consellera, “en aquestes pàgines es destapa la manipulació de les proves i la intencionalitat política al darrere de la sentència condemnatòria”. “El cas que relata ens interpel·la sobre la importància de l’Estat de Dret i de les garanties davant de l’arbitrarietat i la barbàrie”“Un sistema que no posa límits a l’abús de poder és intrínsecament autoritari”, ha afegit.

La poetessa Blanca Llum Vida recitant a la plaça Major d’Isavarre / Rut Solé

El llibre, a més, té una ferma voluntat pedagògica i, per això, el Memorial Democràtic l’ha inclòs al programa educatiu 2024-2025. Concretament, l’obra formarà part del projecte Testimonis a l’Aula, el valor del qual rau en el fet que els alumnes escoltin en primera persona i a través de relats personals alguns dels fets més rellevants de la nostra història contemporània. “Pretenem no només aprofundir en el coneixement històric de l’alumnat, sinó també inculcar-los els valors democràtics. Conèixer la història els inspirarà a protegir els drets humans”, ha dit el director de la institució, Jordi Font i Agulló.

Concert de Joan Isaac a Santa Maria d'Àneu / Rut Solé

Posteriorment a la presentació, l’actriu Txe Arana va interpretar diversos fragments de l’obra teatral basada en la vida de Puig Antich. A la tarda, els actes i commemoracions es van reprendre en format audiovisual. En primer lloc, l’església de Santa Maria d’Àneu va ser l’escenari d’un concert en viu a càrrec del cantautor Joan Isaac i el pianista Toni Olaf. El duet hi va posar la música amb cançons tan icòniques com, per exemple, Margalida.

Finalment, al vespre, la jornada va finalitzar a la plaça Major d’Isavarre amb la projecció de la pel·lícula Salvador, dirigida pel director Manuel Huerga. L’acte es va iniciar amb un recital de la poetessa Blanca Llum Vidal, que va recitar una selecció de poemes escollits per les germanes de Puig Antich en record a la seva memòria.