LLIBRES

L'escriptori de la Seu', de Salvador Sabrià, guanya el 45è Carles Rahola d'assaig

Salvador Sabrià Premi Carles Rahola d'assaig / Gemma Tubert
L'obra posa llum a un episodi "bastant negre de la nostra història" i té com a punt de partida la nit del 10 d'octubre del 36 quan, al cementiri de la Seu d'Urgell, van ser afusellades 23 persones.

Girona ha tornat a viure aquest dimarts la nit de la literatura per excel·lència amb la gala d'entrega dels Premis Literaris. La Fundació Prudenci Bertrana ja va revelar els guanyadors dels quatre guardons amb més trajectòria a finals de juny. L'escriptora i periodista Pilar Rahola s'ha convertit en el nou nom propi del Bertrana, que ja arriba a la 57a edició, amb la novel·la 'Cornèlius l'almogàver'; Josep-Anton Fernàndez ha guanyat el 47è Miquel de Palol de poesia amb 'L'estranger a casa'; l'assaig ' L'escriptori de la Seu' de Salvador Sabrià s'ha endut el 45è Carles Rahola d'assaig i 'Bereshit', de Teresa Muñoz, ha rebut el 39è Ramon Muntaner de literatura juvenil.

Foto de família dels guanyadors dels Premis literaris de Girona 2024 / Gemma Tubert

"Recuperar una part de l'avi"

"Tenir un desaparegut a la família no s'oblida", assegura el periodista Salvador Sabrià. I és aquest buit que ha acompanyat la família al llarg dels anys el que el va empènyer a escriure 'L'escriptori de la Seu' amb el qual s'ha endut el 45è Premi Carles Rahola d'assaig.

L'obra posa llum a un episodi "bastant negre de la nostra història" i té com a punt de partida la nit del 10 d'octubre del 36 quan, al cementiri de la Seu d'Urgell, van ser afusellades 23 persones. Quan al cap d'un any es van exhumar els cadàvers, només en van aparèixer 22. El cos que faltava era el del fondista Jaume Sabrià, avi de l'autor.

Salvador Sabrià Premi Carles Rahola d'assaig / Gemma Tubert

L'empenta que va acabar fent realitat aquest assaig, però, va ser la publicació d'un llibre en què s'abordava el que podria haver passat aquell dia amb el seu avi. "Aleshores vaig començar la recerca i aquí el resultat", ha explicat Sabrià. "En aquesta recerca, vaig trobar tots els judicis, les diverses versions però, sobretot, el que vaig trobar és qui era el meu avi", ha afegit.

Pel que fa al títol, Sabrià ha detallat que té una important càrrega sentimental perquè ret homenatge a l'escriptori que el seu avi li va regalar al seu pare per Reis. "Aquest va ser el seu últim regal que li va fer perquè el 10 d'octubre va desaparèixer", ha precisat. Aquest record ha perdurat al llarg dels anys en el si de la família -la seva àvia va aconseguir amagar-lo durant la Guerra Civil i després el va recuperar- i ara ostenta un lloc especial a l'entrada de casa de l'autor.

L'autor ha explicat que el llibre és, en definitiva, "l'assaig d'un moment convuls de la història de Catalunya", però també retrata la dificultat de conviure amb un familiar desaparegut. "El llibre ha servit per recuperar una part de l'avi", ha assegurat Sabrià. El premi està dotat amb 6.000 euros.