L’Escola Agrària del Pirineu rep un 17% més d’alumnes al cicle formatiu d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural

Alumnes de l'Escola Agrària del Pirineu
L’Escola Agrària del Pirineu, centre públic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, comença el nou curs escolar 2024-2025 amb un total de 62 alumnes, tres més que l’any anterior, un increment del 5% respecte a l'any anterior.

El Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres ha rebut 34 matriculats. En canvi, el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, compta amb més matriculats que l’any passat, un total de 28 persones han formalitzat la inscripció pel curs que comença, xifra que ens indica un augment respecte al curs 2023– 2024 d’un 16,7%, quan es van inscriure 24 persones.  Del total d’alumnes d’Activitats Eqüestres, de cara a aquest curs que comença, 15 corresponen al 1r curs i 19, al 2n, en canvi, en el cas de l’alumnat d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, 18 corresponen al 1r curs i 10, al 2n. Així doncs, encara queden places lliures als dos cursos, els interessats poden realitzar la matriculació durant aquest mes.

Pel que fa al perfil de l’alumnat, es pot comprovar que enguany la mitjana d’edat de 1r curs d’ambdós cicles formatius ha augmentat respecte a l’any anterior, trobant-se ara entre els 16 i els 22 anys, majoritàriament. Tanmateix, l’edat de l’alumnat dels 2ns cursos es mou entre els 17 i 22 anys, comptant amb un alumne de 39 anys.

Pel que fa al gènere, de 1r curs del CFGM d’Activitats Eqüestres, les quinze inscrites són noies i de 2n curs 12 estudiants dels 19 totals, també. En canvi, pel que fa al CFGM d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, la majoria dels estudiants de primer són nois (15 de 18) i a 2n no hi ha cap noia inscrita. Per tant, el 63% són nois i el 38% restant són noies. En canvi, a la residència que el centre ofereix als estudiants, el perfil d’habitants és majoritàriament de dones, donat que actualment hi ha 27 noies i 17 nois interns, suposant un 62% del total.

Quant a territori, la majoria dels estudiants provenen de la província de Barcelona (24 persones) i Lleida (19). En tercer lloc, també es registren estudiants de Girona (6) i per poca diferència, de Tarragona (5). També, hi ha alumnat que prové de fora de Catalunya: Andorra (4), Murcia (1), Madrid (1), Saragossa (1) i Menorca (1).

L’Escola Agrària del Pirineu va tancar la promoció del curs que va finalitzar el passat juny, amb un total de 11 titulats dels 14 matriculats en el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Activitats Eqüestres i amb 7 estudiants graduats dels 7 que s’havien inscrit al Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural.

La formació professional continua sent un dels millors camins d’inserció laboral dels joves, donat que la gran majoria dels alumnes matriculats als dos cursos formatius durant l’any 2022-2023 s’han incorporat al mercat laboral. Concretament, pel que fa al CFGM d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural: un total de 3  alumnes treballen, 2 compatibilitzen els estudis amb la feina i 3 continuen estudiant. Dels estudiants al CFGM d'Activitats Eqüestres: 9 treballen, 2 estudien i treballen i 3 han continuat amb la formació acadèmica. És a dir que 16 dels 22 alumnes inscrits als dos cursos actualment es troben laboralment actius, el que suposa un 73% del total (incloent els que estudien i treballen) i el 27%  restant, continua estudiant. Unes xifres que mostren la qualitat d’aquestes formacions i les oportunitats que ofereixen.

El centre formatiu ofereix des de fa més de 20 anys el CFGM d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, mentre que el CFGM d’Activitats Eqüestres el juny passat va finalitzar la 5a promoció. Durant aquests anys, el perfil de l’alumnat de les dues formacions ha estat molt especialitzat. Això és donat a que el centre, en tot moment treballa al costat de les empreses del sector, hi manté contacte i analitza les seves necessitats per tal de que els joves que estan estudiant la formació professional tinguin l’opció de realitzar el cicle formatiu en format dual i aprendre directament a les companyies fent pràctiques remunerades.

Alhora, es continua treballant en la mateixa línia de la internacionalització dels estudis, per tal que l’alumnat es pugui desplaçar a altres països i s’especialitzi fent pràctiques o estades en empreses privades per conèixer altres realitats del món eqüestre i forestal. Una missió que tenen les 15 Escoles Agràries de Catalunya, ja que el curs passat, 68 alumnes van realitzar formacions a l’estranger -és a dir, el 10% dels matriculats en cicles formatius del conjunt d’Escoles Agràries. A més, l’Escola Agrària del Pirineu fomenta l’acollida d’estudiants estrangers amb l’objectiu de compartir vivències amb els alumnes del centre mentre realitzen la seva estada a Catalunya.

Aquest curs, l’EA del Pirineu s’ha convertit en un dels membres de Formació Professional Integrada en la Xarxa de Centres de Programes de Formació i Inserció (PFI) del sector forestal juntament amb l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners i l’EA del Solsonès. Així mateix, aquesta última i el centre del Pirineu fan xarxa amb l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer com a centre integrat del sector ramader. Alhora, l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà del sector d’indústria alimentària, treballa conjuntament també amb l’Escola Agrària del Pirineu, del Pallars i la de Gandesa. En total, s’han conformat 5 centres integrats, els mencionats anteriorment i els del sector agrícola i vitivinícola.

La tasca d’aquests centres coordinadors és oferir assessorament a persones, empreses i institucions dels diversos àmbits i acreditar competències professionals per cobrir llocs de treball més especialitzats i, d’aquesta manera, satisfer la demanda professional dels diferents sectors. Aquest fet suposa un pas endavant en la trajectòria de les Escoles Agràries, que a partir d’ara oferiran 5 certificats professionals, un a cada centre coordinador de formació professional integrada, amb la idea de continuar ampliant aquesta oferta a llarg termini. Els cursos que de moment s’impartiran a partir del mes d’octubre, seran els de producció porcina de recria i engreix; carnisseria i elaboració de productes carnis (en format dual); elaboració de vins i licors; aprofitaments forestals (en format dual); i, maneig i manteniment de maquinària agrícola. Es tracta de formacions ocupacionals dirigides a persones que estan buscant feina activament i volen formar-se en un ofici de futur.