He vist un mamut

Un equip internacional de 50 científics, entre els quals hi ha investigadors espanyols, ha trobat les restes d’un mamut al permafrost siberià, completament glaçat, cosa que ha permès recuperar el seu genoma al complet.

Fa un segle ja hi va haver un cas similar, només que en aquella ocasió, la genètica estava a les beceroles i els descobridors el van descongelar, el van cuinar i se’l van menjar. En aquesta ocasió, les restes del mamut llanut ha tingut millor destinació.

Fa dècades que diversos equips de científics estan mirant de recuperar l’espècie extingida dels mamuts a partir de restes de mamuts congelats en la tundra. Però fins ara no s’havien trobat unes restes tan ben conservades i que continguessin el genoma complet de l’espècie.

La cosa no és tan senzilla, evidentment, però és un pas de gegant per poder veure a la superfície de la Terra, un altre cop, uns animals que es varen extingir fa mil·lennis.

Reviure un animal de fa 52.000 anys no és una tasca senzilla, però tampoc sembla impossible avui dia

La idea és desenvolupar un embrió viable a partir del material genètic recuperat i implantar-lo a l’úter d’una femella d’una espècie pròxima a la dels mamuts, com per exemple, un elefant. No se sap si la cosa serà possible, però la tecnologia ha avançat moltíssim els darrers anys i podria ser que aviat tinguéssim notícies favorables.

L’increïble estat de bona conservació de les restes ha sorprès els mateixos científics i obre la porta a la cerca d’altres espècies que podrien estar també congelades a la tundra siberiana. Reviure un animal de fa 52.000 anys no és una tasca senzilla, però tampoc sembla impossible avui dia.

S’ha pogut determinar que el mamut llanut té 28 parells de cromosomes, igual que els elefants moderns, els seus parents evolutius vius més propers. També s’està estudiant el seu genoma, concretament el relacionat amb el seu sistema immunitari, per si és possible descobrir perquè aquests animals gegants es van extingir.

Enric Quílez i Castro. President del Grup de Recerca de Cerdanya