MALTRACTE ANIMAL

L’Ajuntament de la Seu inicia l’esterilització d’una colònia de gats situada en un terreny de titularitat privada

Cal remarcar que aquests felins es troben en una propietat privada, fet que comporta que  l’Ajuntament no hi pugui actuar sense l’autorització del propietari de la finca.
Edifici La caixa 18
photo_camera La colònia de gats està situada en aquest edifici de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell, després de mesos de gestions, ha pogut finalment iniciar el control  d’una colònia de gats situada entre els carrers Josep de Zulueta, Sant Joan Baptista de la Salle i Sant Ermengol, situada en terrenys de propietat privada.

La primera actuació que s’ha dut a terme és el condicionament del solar on es procedirà en breu a instal·lar les gàbies de captura per poder esterilitzar es gats mitjançant el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn), mètode ètic de control de les colònies de gats ferals. Un cop els gats s’hagin esterilitzat se’ls realitzarà un marcatge a l’orella per tal de poder controlar quins són els exemplars que ja han estat esterilitzats. L’Ajuntament garanteix i garantirà l’alimentació i l’abeurament dels gats de la colònia.

Aquestes actuacions s’ha pogut iniciar gràcies a la col·laboració de la propietària de solar situat al carrer Sant Ermengol que ha permès l’accés als tècnics municipals posant totes les facilitats per tal que es pugui iniciar el control de la colònia de gats existents. Cal remarcar que els gats es troben en una propietat privada i l’Ajuntament no hi pot actuar sense l’autorització del propietari de la finca. A més a més, l’accés de qualsevol persona i fins i tot de l’administració a una finca privada sense el permís de la propietat és un fet denunciable i punible per llei.

Edifici La caixa 18
La colònia de gats està situada en aquest edifici de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Recordem que l’Ajuntament de la Seu aposta per garantir el benestar del gats ferals, fet que es constata ja que des de l’any 2013 aplica el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn) com a mètode ètic de control de les colònies de gats ferals.  Destacar que ens els darrers onze anys s’han esterilitzat uns 550 gats a tot el municipi, és a dir, una mitjana de 50 gats anuals.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu, David Servat, ha explicat que el control de les colònies de gats ferals aporta “molts beneficis” al municipi. “S’eliminen molèsties per sorolls, marcatges i baralles, es millora les condicions sanitàries de la zona i la convivència amb els veïns, s’evita que els gats tinguin descendència, millora l’estat sanitari dels gats i, a més a més, la presència de gats afavoreix el control de rosegadors, paneroles i altres insectes”, ha destacat Servat. 

Cal recordar que l’Ajuntament va instal·lar el passat mes d’abril dos refugis per a gats que seran també un punt d’alimentació i d’abeurament. Per fer possible aquests refugis, s’han condicionat antics contenidors de vidre en dessús, adaptant-los amb dues obertures per l’entrada dels felins, i s’ha obert una porta per tal que les persones voluntàries puguin accedir al seu interior per alimentar els gats i tenir-ne cura.

Al seu interior s’hi ha col·locat estanteries per tal d’augmentar-ne la capacitat i pugui donar recer a un major nombre de felins. A més a més, al seu exterior, s’hi va pintar i retolar amb missatges de sensibilització sobre els avantatges del control de les colònies de gats ferals del municipi.