PATRIMONI

Meranges, l’ICAC i el Museu de Llívia impulsen conjuntament una visita guiada al jaciment de Molleres

L’activitat es durà a terme per primera vegada aquest pròxim 13 de juliol, en una iniciativa única per aquest 2024 i aforament limitat
GIAP_campanya Meranges 2023 (1) museu (1)
photo_camera Meranges, l’ICAC i el Museu de Llívia impulsen conjuntament una visita guiada al jaciment de Molleres / @museudellivia

L'Ajuntament de Meranges, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu de Llívia s'han aliat en un projecte cultural i patrimonial –potser, més endavant, turístic– que pretén promoure i divulgar la rellevància del jaciment del Coll de Molleres, a Meranges, a 2.500 metres d'altura, més enllà del refugi de Malniu. Així, s'ha organitzat una visita guiada al jaciment, aquest pròxim dissabte 13 de juliol, amb sortida a les 10 del matí des del refugi de Malniu. Per a poder participar d'aquesta iniciativa, que és gratuïta, cal fer inscripció obligatòria a [email protected]. Val a dir que l'aforament és limitat.

Aquesta proposta forma part d'un programa més ambiciós relacionat amb l'arqueologia del paisatge, poblament i territori, que l'ICAC lidera i desenvolupa en àrees de muntanya com són el Ripollès i la Cerdanya, des de ja fa molts anys. De fet, fruit d'aquest treball a la vall de Núria, els resultats i estudis duts a terme són exposats i brindats a la societat a través de recursos didàctics i museogràfics, entre altres formats.

Meranges Museu de Llívia
Meranges, l’ICAC i el Museu de Llívia impulsen conjuntament una visita guiada al jaciment de Molleres / @museudellivia

No és el cas de Meranges, encara. L'ICAC explica en el seu web que "el jaciment de Coll de Molleres I documenta un establiment de llarga ocupació, amb una primera gran fase constructiva de tipologia poligonal que situaríem entre el període ibero-ceretà i la fase romana (segles III aC – I dC), i una segona gran fase ja plenament medieval (amb un abandonament que se situaria vers els segles XII-XIII). Tanmateix, la datació de segle IX aC suggereix un origen ceretà pel complex, al Bronze Final – Ferro I. Els resultats globals obtinguts a les campanyes del 2018-2019 aporten unes primeres dades molt interessants sobre l'ocupació altimontana a la zona de Meranges. Les prospeccions han permès evidenciar l'alta densitat de preservació d'estructures arqueològiques en aquesta zona".

Podeu consultar l'àmplia informació que l'ICAC ofereix d'aquesta i altres excavacions a la zona, com ara el jaciment Duran I, a l'enllaç: https://icac.cat/recerca/projectes-de-recerca/projecte/arqueologia-dels-paisatges-culturals-de-muntanya-a-les-capcaleres-del-ter-i-del-segre-ripolles-cerdanya/

L'ICAC, en resum, determina que aquests espais altimontans (Duran i el Coll de Molleres, a Meranges) confirmen el seu interès per conèixer l'origen de la gran transhumància en aquest sector del Pirineu i la implantació territorial de Iulia Libica (Llívia, Cerdanya) amb relació al control i explotació dels espais altimontans.

D'aquest vincle sorgeix la voluntat d'oferir una visió conjunta i neix la possibilitat que les tres institucions treballin plegades en l'oferiment d'una visita guiada, coordinada pel Museu de Llívia.


Informació addicional – Recomanacions

Aquesta és una activitat que es duu a terme a l'alta muntanya. El punt de sortida és a 2.100 metres, amb punt d'arribada a 2.500 metres, en un recorregut d'uns dos quilòmetres i mig. Es calcula que el camí s'ha de fer en una hora, aproximadament. És una ruta fàcil, per a les persones habituades a caminar a la muntanya, però moderada pels qui no hi estan avesats. Portar aigua, crema solar, alguna peça de fruita o fruits secs. Anar ben calçat.