MUNTANYISME

Esperes de fins a mitja hora per poder travessar el Pas de Mahoma al pic de l'Aneto, el sostre dels Pirineus

Una situació fruit de la massificació cada cop més habitual als pics pirinencs més emblemàtics durant els dies festius d'estiu.
PAS DE MAHOMA
photo_camera Massificació al pas de Mahoma, a l'Aneto, aquest cap de setmana / @marcdelparc

Aquest cap de setmana han tingut lloc esperes de fins a mitja hora per poder travessar el Pas de Mahoma al pic de l'Aneto, el sostre dels Pirineus. Una situació que és conseqüència de la massificació cada cop més habitual als pics pirinencs més emblemàtics durant els dies festius d'estiu.

Pas de Mahoma

És el punt negre del pic de l'Aneto. Només el seu nom ja imposa respecte: 'El Pont de Mahoma'. Tard o d'hora cal travessar-lo si es vol coronar el cim. De fet, diversos muntanyencs han mort en aquest punt.

Pas de Mahoma 2
Massificació al pas de Mahoma, a l'Aneto, aquest cap de setmana / @marcdelparc

La veritat és que impressiona. Només són uns 12 metres, però s'està exposat a banda i banda a una caiguda descomunal de més de 700 m. Creuar-ho no és excessivament complicat, només cal saber molt bé on cal posar les mans i on posar els peus, analitzar detingudament cada pas i, per descomptat, no mirar a baix. Sota cap concepte mirar a banda i banda de l'abisme perquè no t'entri el pànic al punt més delicat de l'ascensió.

Són els metres finals de l'ascensió, vorejant ja els 3.400 m. d'altitud, de fet es veu la creu del cim. Ha de ser molt dur per a qui no gosa superar el 'Pont de Mahoma' quedar-se a escassos metres del cim, molt dur. Però el que mai no s'ha de fer és passar amb por o inseguretat, una retirada a temps pot ser una gran victòria.

La massificació de la muntanya, un fenomen perillós

Des de fa mesos, imatges com la d’un embús d’alpinistes esperant per a arribar al cim de l’Everest s’han fet virals. En altres zones, s’han vist obligats a tancar al públic pics icònics com l’Uluru a Austràlia. La massificació turística de la muntanya és un fenomen que preocupa molt als experts.

A Catalunya, la FEEC demana un estudi urgent per regular punts concrets de muntanya. Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) consideren que la massificació comporta un perill important per als mateixos espais naturals protegits on les normatives dels parcs no s’estan complint, en moltes ocasions per desconeixement d’un públic amb poca formació en l’àmbit muntanyenc i en altres casos per la simple presència d’un nombre important de persones que desgasten i erosionen terrenys que no poden patir aquest tipus de moviment constant.

El Nepal frenarà la massificació

El Nepal frenarà la massificació a l'Everest: "La muntanya necessita espai per respirar".El Tribunal Suprem del país ordena al govern limitar el nombre d'escaladors en aquest i altres cims de l'Himàlaia. 

Actualment, el país concedeix permisos a qualsevol que vulgui escalar la muntanya més alta del món i estigui disposat a pagar 11.000 dòlars per fer-ho. L'any passat se'n van concedir 478, un rècord. I el 2019, un gran embut de trànsit humà va provocar que alguns escaladors haguessin d'esperar durant hores a temperatures molt baixes. Almenys quatre de les 11 morts registrades aquell any van ser atribuïbles a aquesta massificació.