Opinió

La pressió estètica

Cada individu, independentment de la seva aparença física, té la capacitat de fer grans coses. La veritable incapacitat és creure que no som capaços d'assolir quelcom.
 
Malauradament, sovint ens trobem amb comentaris negatius com "no ets bo en això" o "no serveixes per allò" o "estàs/ets així o aixà", judicis de valor, totalment subjectius per part de totes les persones, encara que especialment durant la infància i a les escoles. Aquests comentaris tenen un impacte profundament negatiu en la persona que els rep, afectant la seva autoestima i autoconfiança. És crucial que des de casa promoguem el respecte i l'acceptació cap a la imatge física de cada persona i fer-nos capaços de veure i valorar a cada individu, perquè cadascú, indiferentment de com sigui físicament, té unes capacitats úniques i molt a aportar.
 
És important recordar que tant l'agressor com l'agredit solen patir de baixa autoestima i de no sentir-se estimats. Aquestes situacions es poden millorar treballant en la nostra pròpia autoestima i fomentant un ambient de respecte i acceptació. Hi ha diverses maneres de millorar aquest estat, com l'aprenentatge i acompanyament en la gestió emocional, i l'educació en valors positius, com la diversitat i la inclusió, entre d'altres.
 
Us convido a prendre consciència d'aquest tema, amb la finalitat d'aportar un granet de sorra per a una societat més justa i equitativa, en la que es practiqui més el respecte i l'acceptació de la imatge i cossos de totes les persones. Hem de fomentar una cultura on cada individu sigui valorat per les seves capacitats i no per la seva aparença física. Així, podrem construir un món on tothom tingui l'oportunitat de desenvolupar les seves fortaleses i els seus talents, i així esdevenir, persones més felices.