GEGANTERS

Ramon Frederic Vilana-Perles, el català amb més poder de la història, tindrà un gegant al seu honor a Oliana

Per la Festa Major d’aquest 2024 s’inaugurarà una nova figura d’imatgeria festiva que serà un homenatge a la figura de Ramon Frederic Vilana-Perles i Camarasa, nascut a Oliana.

 

Vilana-Perles
photo_camera Ramon Frederic Vilana-Perles tindrà un gegant al seu honor a Oiliana / beteve.cat

Per la Festa Major d’Oliana d’aquest 2024 s’inaugurarà una nova figura d’imatgeria festiva de la localitat que serà un homenatge a la figura de Ramon Frederic Vilana-Perles i Camarasa, nascut a Oliana. El gegant tindrà un ball propi i participarà dels actes més protocol·laris i dies marcats del calendari festiu. Tant la imatge, com la vestimenta del gegant, compten amb el màxim rigor històric.

El projecte

El projecte del gegant Vilana-Perles va arrencar fa més d’un any de les mans del veí Ventura Molleví, que juntament amb un altre veí, Josep Roca, van acordar assumir el cost de la creació del gegant i fer la donació de la figura al poble d’Oliana. Per executar l’obra, van implicar a l’escultor Pau Reig, que comptà amb l’assessorament, entre altres, dels historiadors Francesc Riart i Sebastià Sardiné.

Ventura va proposar donar la figura al poble i acollir-lo com un més entre la resta d’imatgeria local. Molleví, però, no ha pogut veure el resultat final, ja que va traspassar a finals d’octubre de l’any passat.

Oliana homenatja el seu vilatà més il·lustre, i comptarà amb La Coronela de Barcelona, convidada d’honor a la cerimònia inaugural, i La Geganta Elisabeth-Christine d'Alemanya i el gegant Carrasclet de Reus, que seran els padrins de bateig.

A diferència dels primers gegants i capgrossos d’Oliana, que van ser creats a partir de motlles prefabricats, i que comparteixen el bust amb altres figures d’arreu de Catalunya, el gegant Vilana-Perles, és un disseny exclusiu, i segueix els passos de les dues figures que la localitat ha estrenat en els recents anys, com són el capgròs “Mesclat” o la bèstia de foc “Voliac”.

Vilana-Perles
Ramon Frederic Vilana-Perles tindrà un gegant al seu honor a Oiliana / beteve.cat

Els nens i nenes d’Oliana participen en la creació del gegant

Uns 120 alumnes de l’Institut Escola d’Oliana es van desplaçar a Solsona el passat 4 de juny per a conèixer, en primícia, el nou gegant del poble. Els infants, d’entre infantil 3 i 6è de primària, van fer una visita el taller d’escultura Pau Reig, on s’estava construint, i van poder participar en la creació de la nova figura, pintant una petita part. Des del centre educatiu s’ha remarcat la importància que els infants puguin veure el procés de creació d’un gegant, fer-los partícips del procés i sentir-se’l com a propi abans de l’estrena.

Qui era Vilana-Perles?

Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa va néixer a Oliana el 1663. Va seguir els estudis notarials, que havia cursat el seu pare, i formà part de la Coronela de Barcelona, amb el rang de capità, actuant en defensa de la ciutat durant els setges francesos.

A finals del segle XVII era notari públic de la ciutat comtal, ciutadà honrat i doctor en dret. El 1705, fou nomenat Pronotari de la Corona d'Aragó el més alt càrrec del regne, i va tenir un paper destacat en la guerra de Successió, formant part dels consells de guerra, i el 1710 se li va atorgar el marquesat de Rialb.

El 1713 marxa a Viena, i és nomenat secretari d'estat i del despatx universal pels afers d'Espanya i Itàlia del Sacre Imperi Romano Germànic. Vilana-Perles mor a Viena, el 1741, i entre altres, donar part de les seves propietats catalanes, a l'església dels Àngels d'Oliana.

Pau Reig
L'escultor de Solsona, Pau Reig, perfilant els darrers detalls del nou gegant d'Oliana dedicat a Vilana-Perles 

Els actes de cultura popular a la Festa Major d'Oliana

El divendres

El dia 2 d’agost de 2024, coincidint amb la festivitat de la patrona, la Mare de Déu dels Àngels, serà un dia per recordar en la posteritat, ja que tindran lloc alguns esdeveniments que quedaran gravats en la història local.

Doncs a les 12 del matí, a l'església parroquial, acompanyat per la resta d'imatgeria festiva d'Oliana i amb uns convidats d'honor excepcionals, es descobrirà el nou gegant que farà els seus primers passos estrenant el seu ballet.

Aquesta cerimònia inaugural, que comptarà amb la participació de diverses autoritats i convidats d’honor, serà encapçalada per la Coronela de Barcelona, una associació de recreació històrica que reprodueix amb rigor les condicions en què la Coronela de Barcelona desenvolupava les seves funcions en el període de la Guerra de Successió de 1705-1714.

A continuació, es farà el ballet d’homenatge, que les autoritats locals volen dedicar al nou gegant. Per acabar, es faran els ballets de protocol de la resta d’imatgeria festiva.

A les 18:00h de la tarda, el gegant Vilana-Perles, trepitjarà per primer cop el carrer, fent una cercavila inaugural, acompanyat també de la Coronela i la Banda de Música del Seguici Festiu d’Oliana. La cercavila s’iniciarà al Carrer Major, davant de Cal Guixé, casa del traspassat Ventura Molleví, mecenes de la figura, on es farà un petit homenatge a la seva persona.

La cercavila arribarà a la plaça Mn. Albert Vives, on el Vilana-Perles s'integrarà amb la resta d'imatgeria al Seguici Festiu d'Oliana. Amb l'arribada del pregoner/a i els membres de la corporació local, tindrà lloc l'encesa de la tronada d'inici de Festa Major i donarà el tret de sortida al Seguici Festiu d’Oliana.

El gegant tindrà un ball propi i participarà dels actes més protocol·laris i dies marcats del calendari festiu. Tant la imatge, com la vestimenta del gegant, compten amb el màxim rigor històric.

El Seguici d’Oliana, és la posada en escena del conjunt d'elements festius (diables, gegants, capgrossos i balls folklòrics) existents en un municipi i que acompanyen, en el cas d’Oliana, al pregoner/a per honorar-lo en nom de tot el poble.

L'actuació de les figures i grups festius, es desenvolupa en un primer moment en forma de cercavila i, posteriorment al pregó de Festa Major, amb ballets a la plaça del Lledoner.

La música té un paper destacat, ja que la Banda del Seguici Festiu, interpreta de forma contínua durant la cercavila la música del passa-carrers, que és un popurri que dur com a tema principal l’himne de l’Orinal, una cançó popular cantada en el nostre poble.

Aquest any, gràcies a la iniciativa d'algunes persones, tindrem una nova Banda de Música pel Seguici Festiu, formada per músics de les nostres contrades, que juntament amb els grallers d'Oliana, tocaran la música del passacarrers i els ballets. Els primers anys, comptaran amb la col·laboració d'alguns músics professionals, però ben aviat esperem que els nostres músics, puguin ser una part imprescindible de la nostra festa.

Un cop acabats els ballets a la plaça, el nou gegant i una part de l’imaginari festiu, descansarà fins a l’endemà, que els espera una nova jornada festiva.

Quan cau la nit del divendres, l’activitat no s’atura, ja que els diables fan un correfoc pel nucli antic.

En acabar, es torna a concentrar novament totes les persones davant de l’església, per, a mitjanit, cantar l’himne de l’Orinal, la cançó popular d’Oliana, i fer sortir novament els gegants, en una cercavila nocturna, que acabarà amb un lluïment final a l’envelat de Festa Major.

La cercavila de l’Orinal, compta amb la participació de multitud de joves que s’uneixen a la festa, fent breus aturades durant tot el recorregut bevent xarrups de moscatell, entre altres licors, i aportant aquesta vitalitat tan necessària per a la generació d’emocions positives i de sentiment de pertinença a la festa.

El dissabte

El dia 3 d’agost, ens tornarem a trobar a les 18:00h a la plaça de l’Ajuntament d’Oliana, on tindrà lloc el bateig del nou gegant Vilana-Perles, amb l'apadrinament de dues figures d'una importància notable, el Gegant Carrasclet, que forma part del Seguici Festiu de Reus, i la Geganta Elisabeth-Christine de Wolfenbüttel, Alemanya.

Acompanyats pels gegants padrins, i les altres colles convidades a la 32a trobada gegantera, en gegant Vilana-Perles, participarà de la cercavila, juntament amb la resta de gegants i capgrossos de la localitat. La festa culminarà amb un sopar popular amb totes les persones participants i públic que ho desitgi.