CANOE KAYAK

El Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell, a punt per la final de la Copa del Món de Canoe Slalom

Es disputarà del 20 al 22 de setembre en les modalitats de caiac individual (K1), canoa individual (C1) i Caiac Cross (CSLX), totes les disciplines en homes i dones.
Final Copa del Món parc del segre @AgustíCucurulls
photo_camera El Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell torna a ser la seu de la final de la Copa del Món de Canoe Slalom @AgustíCucurulls

Del 19 al 22 de setembre, el Parc Olímpic del Segre vibrarà amb les proves de l’última parada del circuit de la Copa del Món de Canoe Slalom. Una cita esportiva que és la més important important de la Seu d’Urgell durant l’any 2024 i on s’esperen fins a 5.000 persones que passin pel Parc Olímpic entre divendres i diumenge que arriba després de visitar les ciutats europees d’Augsburg (Alemanya) del 30 de maig al 2 de juny, Praga (República Txeca) del 6 al 9 de juny, Cracòvia (Polònia) del 13 al 16 de juny i Ivrea (Itàlia) del 12 al 15 de setembre.

Està previst que la final del circuit aglutini fins a 450 inscripcions provinents de 42 països. França i Gran Bretanya són els països amb més palistes: 15 cadascun. Espanya estarà representada per 11 piragüistes. Durant 3 dies es disputaran les classificatòries i les finals de les modalitats de caiac individual (K1), canoa individual (C1) i Caiac Cross (CSLX), totes les disciplines en homes i dones.

Les proves són obertes al públic pel que s’espera omplir el Parc Olímpic del Segre, com en anteriors edicions, i la cerimònia d’inauguració es farà al centre de la Seu el dimecres 18 de setembre a les 20h amb espectacle de diables i gegants.

Parc Segre
Parc Segre

Tota la informació sobre el rànquing de la Copa del Món actual en el següent enllaç.

Palistes amb opció al podi

Entre els representants espanyols amb opció a podi destaca el jove català Miquel Travé que va aconseguir el diploma olímpic en acabar cinquè en la modalitat de C1H en els passats Jocs Olímpics de París. 

Paral·lelament, també cal mencionar la presència de tres olímpics espanyols de la Real Federación Española de Piragüismo (RFEP): la basca Maialen Chourraut, que es va penjar la plata en K1D als Jocs de Japó, medalla que se suma als seus altres dos metalls olímpics (or a Rio de Janeiro 2016 i bronze a Londres 2012); el segovià David Llorente, que va quedar en la 10a posició en K1H als Jocs de Japó; i la palista local de la Seu Núria Vilarrubla, que en C1D va fer la 8ª al Japó, on va aconseguir el seu primer diploma olímpic.

caiac-210905-wc-seu-urgell-extrem-joan-crespoagusti-cucurulls
caiac-210905-wc-seu-urgell-extrem-joan-crespoagusti-cucurulls

Aquests són els 12 representants de la RFEP que participaran en la final d’aquesta Copa del Món, segons categoria:

Caiac K1:

Maialen Chourraut, Laia Sorribes i Leire Goñi

David Llorente, Miquel Travé i Manuel Ochoa

Canoa C1:

Miren Lazkano, Núria Vilarrubla, Klara Olazabal

Miquel Travé, Marc Vicente, Markel Imaz

Caiac Cross CSLX:

Maialen Chourraut, Miren Lazkano, Laia Sorribes, Leire Goñi 

Manuel Ochoa, Miquel Travé, David Llorente, Marc Vicente

CopaMon-ParcOlimpic-RdP diputació 1
Presentació de la e la Copa del Món de Canoe Slalo a la seu de la Diputació Lleida / @DiputacioLleida

En l’àmbit internacional, caldrà seguir de ben a prop els següents palistes que van fer podi a París’24. En la modalitat de caiac masculí l’italià Giovanni de Gennaro (ITA) va ser or, seguit del francès Titouan Castryck, que es va penjar la plata. En la categoria femenina, també hi seran presents l’australiana Jessica Fox, que va fer on en K1D (i també va finalitzar primera en C1D), la polaca Klaudia Zwolinska i la britànica Kimberly Woods, plata i bronze, respectivament.

En canoa masculina destaca la presència de Matej Benus (SVK), Adam Burgess (GBR) i Nicolas Gestin (FRA), que es van pujar al podi en primer, segon i tercer lloc, respectivament. Pel que fa a les dones, la nord-americana Evy Leibfarth (or) també baixarà pel canal del Parc Olímpic del Segre.

CopaMon-ParcOlimpic-RdP diputació 2
Presentació de la e la Copa del Món de Canoe Slalo a la seu de la Diputació Lleida / @DiputacioLleida

Finalment, en la modalitat de Caiac Cross (CSLX), les aigües braves de la Seu veuran lliscar al britànic Joseph Clarke, l’alemany Noah Hegge i al neozelandés Finn Butcher, or, plata i bronze a París’24, respectivament. L’australiana Noemie Fox es va endur l’or, seguida de la francesa Angele Hug (plata).

Presentació a la Diputació de Lleida

Aquest dimecres, durant l’acte de presentació de la competició que ha tingut lloc a la seu de la Diputació Lleida, el vicepresident de l’entitat Agustí Jiménez ha estat clar en afirmar que “aquesta competició és referencia internacional i demostra que el Pirineu és natura, aventura, esport i sostenibilitat pel que fa a un nivell de vida activa amb la Seu d’Urgell com a referent en els esports d’aigües braves, per tan és fonamental seguir invertint en infraestructures esportives com el Parc Olímpic del Segre”.

20220904-WCF-C1M-FINAL-MiquelTravé-HM5D1590@AgustíCucurulls
El Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell torna a ser la seu de la final de la Copa del Món de Canoe Slalom  / @AgustíCucurulls

Per la seva banda, Joan Barrera, alcalde de la Seu d’Urgell, ha explicat que “portem més de 20 copes del mon a la Seu d'Urgell, a més de 3 mundials i amb el de 2027 en l'horitzó, en una instal.lació que és referència a nivell mundial tot i tenir 30 anys i a més que és sostenible econòmicament. La prova és important per a la ciutat i per a la comarca ja que arriba a generar 1 milió d'Euros de retorn. Vull donar les gràcies als voluntaris i també al Club Cadí Canoe Caiac que fan que la prova sigui possible i que la instal.lació estigui viva tot l'any".

També han estat presents a la roda de premsa  el president de la Federació Catalana de Piragüisme, Germán Jiménez i la representant territorial de l’Esport a Lleida, Lourdes Ravetllat que ha recordat que “aquestes copes del món són possibles gràcies a la feina constant i el dia a dia dels organitzadors i dels que han donat suport tant privats com la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament que fan que surtin esportistes com en Miquel Travé o la Núria Vilarrubla. Animo a tothom a assistir a les proves perquè són un espectacle”.

La Seu d'Urgell, referent dels esports d’aigües braves

El Parc Olímpic del Segre és tot un referent en l'organització de competicions internacionals de piragüisme en aigües braves amb més de quatre dècades d'experiència. Es tracta d’una instal·lació sostenible energèticament que produeix més energia de la que consumeix gràcies a la minicentral hidroelèctrica. Aquesta minicentral li permet bombejar l’aigua quan el riu Segre no té cabal suficient per poder fer funcionar els canals d’aigües braves. Es tracta d’una instal·lació pionera i única al món.

Parc del Segre Copa del Món 1
Els remuntadors d’embarcacions del Parc del Segre, combinant canals d’aigua i cinta transportadora / @RaftingParc

Els Jocs Olímpics de Barcelona'92 van significar per a la Seu d'Urgell un èxit sense precedents i va marcar un abans i un després en la història. Després d'aquesta gran festa de l'esport, la capital dels Pirineus va esdevenir un lloc de referència mundial en la modalitat d’eslàlom. A partir d'aquest any emblemàtic, s'han disputat, entre d’altres competicions, tres Campionats del Món (1999, 2009 i 2019) i 20 edicions de la Copa del Món (l'última al setembre del 2022). Amb tot, cal remarcar que l'any 2011 va acollir els Campionats d'Europa, esdeveniment que va aconseguir un gran èxit participatiu i organitzatiu.

La Seu d'Urgell té com a objectiu també difondre la competició a través dels mitjans de comunicació. Especialment la TV, de tal manera que ho emetran tant Teledeporte de TVE com Esport3 de la CCMA. També es promou la retransmissió internacional de l'esdeveniment, on participen 42 països i on també es promocionen els atractius turístics de la Seu d'Urgell.

Complementàriament aquesta ocasió permetrà mantenir la vitalitat i viabilitat econòmica de la instal·lació olímpica de Parc Olímpic del Segre. Aquesta Copa del Món es pot celebrar gràcies al suport de les institucions i dels patrocinadors locals i la Diputació de Lleida i la Generalitat. Les Federacions Internacionals, espanyola i catalana, de Piragüisme i el Comitè Organitzador s'han bolcat perquè la celebració torni a ser un èxit, i perquè els noms de la Seu i del Parc Olímpic de la Seu d'Urgell segueixin al capdamunt del panorama de l'eslàlom.

El Parc Olímpic del Segre es va construir en un ramal del riu Segre, canalitzat després del dany causat per les inundacions del 1982. Les característiques específiques de la zona de competició són les següents:

  • Longitud: 300 m

  • Desnivell: 6,5 m

  • Cabal: 12 m3/s

  • Característiques de construcció: fons de ciment; ribes i obstacles, de pedres naturals.