PATRIMONI

Un nou màping reinterpreta les pintures romàniques de l'interior de Sant Climent de Taüll

Aquest diumenge s'obre al públic una experiència que vol connectar l'herència cultural amb la tecnologia digital
Lux Mundi 1
photo_camera Un nou màping reinterpreta les pintures romàniques de l'interior de Sant Climent de Taüll / @culturadigicat

Quatre estudis digitals catalans reinterpreten les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll amb un nou màping a l’interior de l’absis de l'església romànica. Aquest diumenge 22 de setembre s'obre el públic aquesta experiència audiovisual que vol connectar l'herència cultural i la tecnologia digital. Sota el nom de Lux Mundi, és una iniciativa del Departament de Cultura en el marc de la commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Els quatre artistes digitals, comissariats per Antònia Folguera, han creat el nou màping que també representa "un punt entre el segle XI i el present per projectar una mirada cap al futur".

Lux Mundi 2
Un nou màping reinterpreta les pintures romàniques de l'interior de Sant Climent de Taüll / @culturadigicat

Els artistes que participen en el projecte són Alba G.Corral, l'estudi Hamill Industries, Desilence i l’artista visual MASSO, especialista en entorns immersius. El nou màping compta amb la música i la veu de Tarta Relena, el duo de cant a capella format per Marta Torrella i Helena Ros.

En el marc de la inauguració, la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha destacat que els quatres estudis i els artistes que han creat Lux Mundi són exemple de "la potència emergent de la creativitat digital catalana" que és, segons ha dit, "un motor de tracció per a la innovació cultural a Catalunya”.

Lux Mundi 3
La consellera de Cultura, Sònia Hernández, amb l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, durant la inauguració del nou màping / @culturadigicat

La consellera ha afirmat que el 900 aniversari de la consagració de Sant Climent de Taüll ha de servir per "connectar tota l’herència i riquesa del meravellós escenari de l’església amb les possibilitats creatives que ofereix la tecnologia actual". Finalment, Hernández ha ressaltat que el país té "un patrimoni històric i cultural excepcional".

Lux Mundi 5
Quatre estudis i el duo Tarta Relena han imaginat els frescos romànics des del seu prisma creatiu /  @culturadigicat

Per la seva banda, la comissària Folguera ha destacat que "els artistes que feien els frescos i els artistes digitals tenen més coses en comú del que sembla". En aquest sentit, ha assenyalat que tots dos treballen amb les eines més avançades del seu temps i creen l'obra al mateix lloc on es comunica al públic. "El passat i el futur no estan tan lluny com semblen", ha afegit.

Lux Mundi 4
Antònia Folguera, Comissària i comunicadora especialitzada en art i cultura digital / @culturadigicat

El nou màping es podrà visitar a partir del 22 de setembre durant els caps de setmana i festius. Les entrades ja es poden adquirir al portal web del Consorci de la Vall de Boí.

El projecte s'ha inspirat en els frescos de l’icònic absis de l’església, que es poden veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i que a més es poden gaudir in situ sobre l’absis original gràcies a la creació, ara fa 10 anys, d’un màping produït pels estudis de recerca audiovisual Burzon Comenge i Playmodes.