CINEMA

Ressonen campanes i esquelles en la 14a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat”

Aquesta edició s’ha fixat en les campanyes i les esquelles arrel d’una recerca duta a terme pel Museu Hidroelèctric de Capdella amb l’objectiu d’inventariar les campanes del municipi

b0513ccb-880a-4cce-9dd2-6988ac228285
photo_camera Aquest dissabte al Museu Hidroelèctric de Capdella / Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella.

El Museu Hidroelèctric de Capdella ha acollit aquest vespre la 14a edició de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat”, una tria de documentals que mostren imatges gairebé inèdites, antigues i de gran valor sobre activitats que tradicionalment s’han dut a terme a les poblacions que formen part del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant els primers anys del segle XX. El tècnic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu Ignasi Ros ha estat l’encarregat de triar i presentar els documentals que s’han projectat per a l’ocasió: Campanas y campaneros en Salas AltasLa fundición de las campanas i Las esquilas de Nay, tots tres dirigits per Eugenio Monesma.

Així doncs, la temàtica d’aquesta edició s’ha fixat en les campanes i les esquelles, i és que el Museu Hidroelèctric de Capdella impulsa una recerca per inventar les campanes del municipi. La recerca, dirigida per l’historiador Albert Sangenís i finançada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, ha comptat amb una presentació prèvia a la projecció a càrrec del mateix Sangenís sobre la seva evolució i els seus objectius.

60511a88-381e-41eb-892b-adc46e1b5f91
Aquest dissabte al Museu Hidroelèctric de Capdella / Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella.


Cal tenir en compte que tradicionalment les campanes han estat un mitjà al servei de l’església i els veïns del poble per anunciar defuncions, l’arribada de fortes tempestes o focs i l’inici de la missa, així com a l’hora de marcar el ritme diari de la jornada de treball mitjançant els tocs d’alba, d’àngelus i d’oració. Tot i que aquests tocs diaris van deixar de fer-se als anys setanta, atès que als pobles cada cop hi quedaven menys persones i que l’ofici de campaner anava desapareixent, a la Vall Fosca encara hi ha un poble que els conserva. Parlem d’Aguiró, on els seus veïns s’organitzen en torns setmanals per anar fins a tres vegades diàries al campanar, la qual cosa demostra la importància i vigència d’aquest estudi a càrrec del Museu Hidroelèctric de Capdella.

La Mostra Inernacional de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat”, organitzat pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, se celebra anualment en diversos indrets pròxims al mateix. De fet, Senet, Esterri d’Àneu, Espot i Boí ja han celebrat al llarg del mes d’agost les seves pròpies sessions d’un cicle que farà les seves últimes parades a Llessui (setembre), Unha (octubre) i Vielha (novembre).