MICOLOGIA

Arrenca al Pirineu la temporada de bolets que es preveu superior a la dels darrers cinc anys

A la Cerdanya, l’Alt Urgell i la Val d’Aran ja han començat a fructificar els bolets.
Rovellons cal Rosal
photo_camera Els rovellons són un dels bolets més apreciats / Nia Escolà

La temporada de bolets ja ha arrencat al Pirineu, tot i que encara amb produccions força baixes. Així ho ha assegurat a l’ACN el micòleg i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, que ha assegurat que. del centenar de parcel·les on fan seguiment. només han trobat bolets en una vintena. Es tracta de les comarques on va ploure a l’agost i a principis de setembre com ara la Cerdanya, la Val d’Aran i l’Alt Urgell, però també el Ripollès o el nord del Berguedà. L’expert assegura que es preveu que sigui una campanya “decent” amb unes produccions mitjanes d’entre 50 i 60 kg/ha, però molt millor que les dels últims cinc anys, ja que van ser “desastroses” per culpa de la sequera.

Els cotxes aparcats als vorals de les carreteres indiquen que ja ha començat la temporada de bolets. Així ho constata l’investigador del CTFC Juan Martínez de Aragón, tot i que adverteix que ho ha fet de manera molt irregular i en poca quantitat. “No hem de pensar que anirem al bosc i podrem omplir la cistella. Hi ha bolets però s’han de buscar”, assegura. Les comarques on ja han començat a fructificar són la Cerdanya, l’Alt Urgell, la Val d’Aran, el Ripollès i el nord del Berguedà.

Rovellons cal Rosal
Els rovellons són un dels bolets més apreciats / Nia Escolà

Les previsions inicials del CTFC és que aquesta sigui una campanya “decent” i que la producció de bolets se situï al voltant dels 50 o 60 quilos per hectàrea. “Els mapes ens indiquen que no hi haurà cap anomalia respecte la pluviometria i, segons les dades que tenim dels últims 25 anys, podem dir que es preveu que sigui una campanya més o menys bona”, detalla l’investigador. Tot i això, recorda que el bosc pateix un dèficit d’aigua molt important i s’ha de recuperar. “Els arbres s’han d’hidratar i agafar energia i el creixement dels fongs depenen dels arbres”, exposa

A més, el micòleg alerta que caldrà estar molt amatents a la climatologia perquè els bolets per fructificar necessiten que segueixi plovent i, sobretot, que no baixin molt les temperatures. Hi ha algunes varietats com els ceps que, si glaça, ja desapareixen. En aquests moments, els bolets que ja es poden trobar als boscos són els ceps, rovellons, rossinyols i apagallums.