CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Llesp tanca la temporada de falles al Pirineu amb alta participació de fallaires i allau de visitants

La temporada va començar el 14 de juny a Durro, també a l'Alta Ribagorça.
Falles de Llesp
photo_camera Llesp tanca la temporada de falles al Pirineu / Jordi Sànchez Escrigas

Llesp, al municipi del Pont de Suert, va tancar aquest dissabte la temporada de falles al Pirineu. Els fallaries de Llesp han estat els últims a il·luminar la muntanya amb les torxes enceses a l'espatlla, tancant d'aquesta manera una temporada que va començar el 14 de juny a Durro, també a l'Alta Ribagorça. La celebració a Llesp va aplegar prop de 200 fallaires entre nens i adults, repartits en dos faros i dos baixades, així com una gran quantitat de visitants atrets per una festa que també ha generat nous productes turístics, com ara rutes per seguir els itineraris que segueixen els fallaries des del faro.

Les falles de Llesp

Les falles de Llesp es confeccionen a partir d'un tronc de pi roig pelat i asclat en creu per un dels extrems, seguint l'estil de les falles d'Isil. Ara bé, l'elaboració de les torxes comença dos mesos abans de la baixada.

Falles de Llesp 2
Llesp tanca la temporada de falles al Pirineu / Jordi Sànchez Escrigas

A Llesp, com en altres pobles del Pirineu, els fallaires pugen al faro, des d'on inicien la baixada cap al poble. El faro de Llesp està situat al Tartero, a 1.100 m. A la plaça del poble es planta un gran tronc de 6 m decorat amb herbes seques, seguint el model dels brandons occitans. Els més petits són els primers a encendre les falles i encenen el faro de la plaça per avisar a les faretes del Tartero que comencin l'encesa del foc i el descens. Arribats al poble i després de travessar-lo per diferents carrers, acaben tots llençant junts les falles al peu del faro. La festa finalitza amb coca i moscatell per a tots els assistents.

Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

Les falles i la festa del foc del Pirineu van ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’1 de desembre de 2015. El reconeixement de patrimoni cultural immaterial comprèn tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i​ transmeses als nostres descendents, com a tradicions orals, arts de l’espectacle, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatius a la natura i l’univers, i sabers i tècniques vinculats a l’artesania tradicional. Els recorreguts que fan els i les fallaires estan marcats a l’itinerari Camins de Foc, i es poden transitar durant tot l’any.