ENERGIA

Endesa millora la presa de Cledes, a la Vall d'Aran, amb mètodes de criogènesi, més respectuosos amb el medi ambient

Aquestes setmanes s’estan fent les obres de manteniment de les passarel·les d’aquesta presa més que centenària amb sistemes innovadors, com l’ús de gel sec en lloc de sorra  
Presa de Cledes 1
photo_camera Endesa millora la presa de Cledes, a la Vall d'Aran, amb mètodes de criogènesi / ENDESA

L’ús de la criogènesi ha arribat a la centenària presa de Cledes, ubicada al terme municipal de Bossòst, a la Vall d’Aran. Endesa, propietària de la infraestructura, a través de la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power España, està duent a terme els treballs de millora tecnològica d’aquesta instal·lació que alimenta el salt d’aigua de la central de Pont de Rei. Les obres consisteixen en la neteja i el manteniment de les estructures de pas existents, tot utilitzant mètodes molt més respectuosos amb el medi ambient.

Presa de Cledes 2
Endesa millora la presa de Cledes, a la Vall d'Aran, amb mètodes de criogènesi / ENDESA

L’operativa, que és previst que finalitzi aquest mes de setembre, implica el desmuntatge complet de les proteccions de les passarel·les de la presa, el sanejament de l’estructura metàl·lica de sustentació, el canvi del terra de la passarel·la i el canvi de lluminàries (es substitueixen les antigues per unes d’especial protecció mediambiental). Per primera vegada, s’actua amb criogènesi, que significa l’ús de gel sec en lloc de sorra. El gel sec es projecta mitjançant aire comprimit i arrenca el rovell i la pintura antiga. En canvi, si s’utilitzés un mètode de sorrejat per extreure aquesta tasca, molt més usual i normalitzat, el nivell de residu a recollir seria molt més important i el risc de vessament, també. L’ús d’aquest mètode de criogènesi, tot i ser més car i lent, és molt més sensible, respectuós i segur amb el medi ambient, que és el que es prioritza.

Presa de Cledes 3
Endesa millora la presa de Cledes, a la Vall d'Aran, amb mètodes de criogènesi / ENDESA

La presa de Cledes es va començar-se a construir al 1920 per a donar aigua a l’antiga central hidràulica de Cledes, que va deixar de funcionar al 1960, quan va entrar en funcionament la de Pont de Rei. Una infraestructura, per tant, que ja ha arribat als seus 104 anys d’existència, i cal mantenir-la perquè en faci molts més.

Més a Val d'Aran